Joop Zoetemelk: ‘Pas toen ik de Tour won, kreeg ik echt erkenning’

Normal 4030
Afbeelding: JEA

Sportminnend Nederland viert met het document ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ het veertigjarig jubileum van de magistrale Tourzege van 1980.

Het nieuwste foto-wielerboek, dat bij uitgeverij Johan Enschede is verschenen, is een ware triomftocht voor Joop Zoetemelk. Sinds de presentatie van het luisterrijke boek en de chique box in het tv-programma Op 1, sinds ook de stortvloed aan publiciteit in de grote nationale dagbladen is er een stroom aan enthousiaste reacties losgekomen.

Zoetemelk is vanwege de coronabeperkingen aan Germigny l’Evêque gebonden, zijn woonplaats niet ver van Parijs. Hij blikt met groeiende geestdrift terug op de twee hoogtepunten uit zijn carrière: de Tourzege van 1980 en de wereldtitel die hij vijf jaar later behaalde in het Italiaanse Giavera del Montello.

‘Die wereldtitel was natuurlijk prachtig, vooral omdat ik kampioen werd op 38-jarige leeftijd in de herfst van mijn loopbaan. Maar er gaat niets boven een overwinning in de Tour. Ik was al diverse keren als tweede geëindigd. En dat is een prestatie die wordt gewaardeerd. Maar pas toen ik de Tour won, kreeg ik echt erkenning.’

Voor Henk Lubberding, helper in de befaamde TI Raleighformatie van 1980, is Joop Zoetemelk de onomstreden nummer één in de historie van de Nederlandse wielersport. “Joop had veel vaker de Tour gewonnen, wanneer hij in 1974 niet zo’n vreselijke val had gemaakt. Hij was dat hele voorjaar de beste coureur van het peloton. Beter zelfs dan Eddy Merckx, die toch algemeen wordt gezien als grootste kampioen die de wereld ooit gekend heeft. Joop had zonder die val de Tour van ’74 gewonnen en zou ook in ’75 en in ’76 de beste zijn geweest.’ Volgens Lubberding heeft Joop na de val nooit meer het superieure niveau van 1974 bereikt. Dat hij desondanks toch in 1980 de beste was, tekent de klasse van Joop.”

De drie auteurs – Jacob Bergsma, de motor achter dit project, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk – vervaardigden al eerder een groot en omvangrijk Zoetemelk-boek. In 2011 verscheen ‘Joop Zoetemelk – Een open boek.’ Daarin vertelt Joop voor het eerst zijn ware levensverhaal. Hoe zijn ongelukkige huwelijk, met Francoise Duchaussoy, zijn carrière heeft geschaad en hoe hij na het overlijden van zijn eerste vrouw met behulp van zijn nieuwe liefde, Dany Pouille, langzaam maar zeker weer uit het dal is gekropen.

Dit had eigenlijk het Joop Zoetemelkjaar moeten worden. Een jaar dat in maart zou beginnen met de Joop Zoetemelk-classic, dat gevolgd zou worden met een grootse presentatie van Joop Zoetemelk-Ongezien in de Johan Cruijff-Arena, en dat een vervolg zou krijgen in een theatertour langs negen grote locaties.
Het is door de corona-crisis allemaal anders gelopen. Wat overeind is gebleven is de prachtige documentaire van Ariane Greep, ‘Joop Zoetemelk. Eindelijk weer kampioen!’ die op 20 juli bij Omroep Max te zien zal zijn. En natuurlijk dit boek van het trio Bergsma-Holthausen-Ouwerkerk: Joop Zoetemelk – Ongezien, met een schat aan nog nooit gepubliceerde foto’s, met 28 hilarische, ontroerende en onthullende anekdotes.

Voor de echte wielerfans is er nog een kers op de taart, een édition extraordinaire’, een complete box, in de kleuren van de befaamde Raleigh-formatie: rood-geel-zwart. In die box zit uiteraard het magnifiek uitgevoerde boek. Maar er zit nog veel meer in: een CD met radioreportages uit die beroemde Tour van 1980 plus wielerliedjes en – wellicht de grootste verrassing – een dvd met nooit vertoonde beelden uit de Tour. Er zijn onder heel veel meer bijvoorbeeld ontroerende beelden uit 1975 van de reis per Volkswagen Kever naar Parijs voor de huldiging. Vader Gé zit daarbij aan het stuur, Joops moeder op de passagiersstoel en zus Lia op de achterbank.

De édition extraordinaire, die ook nog een getrouwe kopie bevat van de medaille die Joop ontving bij zijn wereldtitel, is in een gelimiteerde oplage (duizend stuks) rechtstreeks te bestellen bij de uitgeverij. Het boek Joop Zoetemelk-Ongezien is ook verkrijgbaar bij de boekhandel.

Dit artikel verscheen eerst op Wielrenner.nu
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief